lauantaina, helmikuuta 19, 2005

Sähkö on perusoikeus

Enestam (ruots) esitti - ja perui sitten esittäneensä sanoen vain kertoneensa ministeriönsä selvitykestä - että sähkölämmitteiset talot laitettaisiin (haitta)verolle.

On totta, että talojen lämmittäminen sähköllä on tyhmää silloin, kun muu järkevä vaihtoehto - käytännössä kaukolämpö - on käytettävissä. Mutta jos näin ei ole, niin miksi siitä pitäisi rankaista. Ja on kai sitäpaitsi huomattavasti järkevämpää käyttää sähköä pientalojen lämmitykseen kuin pykätä öljypolttimoa joka torppaan?

Sähkö on nykyaikana perusoikeus. Elämme sähköintensiivisessä yhteiskunnassa, jota nämä pohjoiset olomme vielä tehostavat. Sähkön säästämistä pitää toki kehittää, mutta valtiovallan politiikan lähtökohtana pitää jatkossakin olla edullisen sähkön tarjoaminen kansalaisille. Ilman sähköä emme tule, emmekä tule tulemaan toimeen: päinvastoin.

Sähkön tuotantotapoja pitää toko kehittää ympäristöystävällisempään suuntaan, sähköä vähemmän kuluttavia laitteita kehitellä ja niin edelleen, mutta on hullua ajatella, että sähkön käyttö tulisi vähenemään.

Sähkö on perusoikeus ministeri Enestam, näpit irti!

Ei kommentteja: