tiistaina, helmikuuta 08, 2005

Ei minkään sortin sosialisti

Yleisesti ottaen en viitsi puuttua Vasemmistoliiton sisäiseen kiehuntaan ja kriisiytymiseen. Se on heidän oma asiansa ja saa sellaisena pysyäkin. Käyn tosin kiinni Vasli pj Siimeksen kommenttiin siitä, että hän totesi ettei koskaan ole ollut minkään sortin sosialisti ja olevansa tästä ylpeä.

Ja sama ihminen puhuu tosissaan johtavansa puoluetta, joka pyrkii sijoittumaan SDP:stä vasemmalle. Ja SDP on ohjelmansa mukaan sosialistinen puolue? Historiaa, sekä sitä tavallista että aatehistoriaa olisi hyvä tuntea edes yleissivistyksen verran, puheenjohtaja Siimes.

Sosialismi ja kommunismihan eivät missään tapauksessa ole eivätkä koskaan ole olletkaan sama asia. Kommunismi oli (ja on) kieroutunut muoto sosialismia. Se hylkäsi osan sosialismin kauneimmista ihanteista, kuten demokraattisuuden ja rauhantahtoisuuden. Ja lisäksi lokasi sosialismin nimeä käyttämällä sitä omana kilpenään.

Sosialismia voi karkeasti ottaen katsoa olevan kahta päälajia eli järjestelmä ja arvososialismia. Järjestelmäsosialismi keskittyy yhteiskuntaan järjestelmänä, omistussuhteisiin ja niin edelleen. Sekää ei kuitenkaan tarkoita kaikkien tuotantovälineiden sosialisointia eli tässä valtion tai muun yhteiskunnallisen kontrollin haltuun ottamista. Arvososialismi kunnioittaa sosialismin ydinarvoja välittämistä eli solidaarisuutta, vapautta, tasa-arvoa, yhteisöllisyyttä jne. SDP:n sosialismi on rajamuoto näiden kahden tyypittelyn välillä.

Jos Siimes kerran sanoo ettei sosialisti, niin ei hän varmaan sitten ole. Se kuitenkin osoittaa, että hän ei tunne puolueensa saati aatteensa - jos hänellä sitä on - historiaa.

Ei kommentteja: