maanantaina, elokuuta 10, 2015

Havaintoja PerusSuomesta

Vietin viikonlopun töiden puolesta työtehtävissä Suomen Turussa, Perussuomalaisten puoluekokouksessa. Mielenkiintoinen kokemus. Kokouksen rakenne erosi monin osin muista puolueista, osanottajien osalta yllättävän vähän. Yhden kokouksen ja sinne saapuneiden ihmisten perusteella ei mitään kaikenkattavaa analyysiä parane tehdä, mutta muutama havainto jäi käteen.

Puoluekokous lehtereiltä katsoen.
Minusta oleellisin havainto on se, että kokousedustajien keskuudessa tuntui olevan hyvin vähän kriittistä suhtautumista hallitusyhteistyöhön.  Kielteisiä tai syyttäviä puheenvuoroja ei käytetty, eikä edustajien joukossa korviini kantautunut jurputusta muutenkaan. Pikemminkin oltiin ylpeitä siitä, että puolue on edennyt hallitukseen asti. Toistaiseksi ollaan vähintään melko yhtenäisiä.

Paljon esillä ollut puolueen hajaantuminen näkyi aika vähän. Paljon kertoo se, että analyysejä rakennetaan sen perusteella taputtiko Soini Halla-Aholle. Tulkinnan taso on siis aika korkea. Jännitteitä toki on, maahanmuutto ja eurokriittisyys keskeisinä kysymyksinä. Toistaiseksi ne näyttävät olevan kuitenkin hallinnassa.

Vaikea on perussuomalaisista kokouksen perusteella tehdä rasistista puoluetta. Puheet eivät siihen viitanneet. Eniten tätä edusti yksittäisen edustajan puheenvuoro, jossa hän kertoi, että isänmaallinen kunta ei ota vastaan pakolaisia. Jos haluaisi tulkita, niin jotain paino-arvoa voisi laittaa sille, että kukaan ei tähän puheeseen puuttunut eikä sitä kritisoinut. Toisaalta, näitä kanootista pudonneita intiaaneja löytyy kaikista puolueista.

Puolue tuntuu haluavan ottaa harmaan talouden torjunnan tosissaan. Tätä vasten onkin yllättävää, miten pieni painoarvo tällä on hallitusohjelmassa. Lienee siis niin, että joku muu hallituspuolue ei ole asiaa halunnut niin vahvasti painottaa?

Teollisuutta ja vientiä ei mainittu. Ei kertaakaan. Ei kysymyksissä, eikä ministerien vastauksissa. Yllättävää, mutta en tiedä voiko tästä mitään päätellä.

Lindström ja Mäntylä ovat oppineet todella taitaviksi parissa kuukaudessa. Varsikin Lindströmin puheenvuorot olivat napakoita, asiaan meneviä ja huumorintajuisia.

Ja hyvä oli huomata, että puoluekokous oli nyt avoin kaikille tahoille. Lobbareita oli yllättävän vähän paikalla, diplomaatteja taas paljon

Ei kommentteja: