maanantaina, heinäkuuta 27, 2015

Mistä ei voi puhua

Suomessa on Voldemort. Tarkoitan sitä erästä kansanedustajaa, joka äskettäin sosiaalisessa mediassa päivitti idioottimaisuuksia ja sai kaikki juoksemaan niiden perässä.  Minusta hänen nimeään ja asiaansa ei pitäisi mainitaan ääneen, tyhjänpäiväisyyksille ei pidä antaa kaikupohjaa. Siksi kaveri on Voldemort.

Toisaalta hänen levittämänsä vihamielisyys pitää tuomita. Selvästi. Tähän voidaan hyvin soveltaa Wittgensteinin pääteoksen tiivistelmää

Minkä ylipäänsä voi sanoa, sen voi sanoa selvästi, ja mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava

Eli kyseiden edustajan puheet voi ja ne pitää tuomita, selkeästi. Sen pidemmälle keskustelua on turha yrittää, sillä siitä ei voi puhua. Tarkoitan tällä sitä, että tyypin hengenheimolaiset ovat kuin pikkulapsia, jotka jatkavat inttämistään joka tapauksessa.

Asiasta ei voi todella puhua, sillä keskustelua ei synny. Se on vähän sama kuin pikkulapselle, joka haluaa tikkarin, yrittäisi perustella miksi tämä ei sitä tikkaria voi saada. Vaikka lapsi ymmärtäisi perustelut, huutaa hän silti, että "tahtoo!". Näin on myös tämän asian kanssa.

Keskustelun yrittäminen johtaa vain siihen, että väittämät tavoittavat suuremman joukon ihmisiä. Silloin ne kantautuvat niiden korviin, jotka syystä tai toisesta ovat tällaiselle vihapuheelle alttiita.

Ei kommentteja: