perjantaina, heinäkuuta 23, 2010

Onko oppositiolla tilaa majatalossa?

Vallan Kahvan Majatalon asumisaika alkaa kääntymään kohti loppuaan. Viimeistään syksyn sateista alkaen sisällä talossa olevat hallituspuolueet alkavat tosissaan kamppailla paikastaan seinien sisäpuolelle. Samaan aikaan, ainakin teoriassa, ulkona nuotiopaikalla istuvan opposition pitäisi lisätä kierroksia kamppailussa maan suunnan muuttamisessa.

Kesä sinällään on hiljaista aikaa esittää arvioita. Suomalaisen yhteiskunnan hienoja puolia on se, että täällä lähes kaikki todella pysähtyy kesällä. Rattaat pyörivät minimitehoilla ja ajatukset lähinnä hautuvat ilman, että niitä maanisesti yritettäisiin laittaa mietintöihin saati toteen. Minusta se on siis ihan aikuisten oikeasti hienoa.

Mutta tarkastelujakson pidentyessä koko vaalikauteen, on silti vaikea huomata sitä suurta punaista lankaa, jolla oppositio täyttäisi perustehtäväänsä eli hallituksen kaatoyritystä ja vaihtoehtojen esittelyä. Voi olla, että olen niin poliittisesti syrjäytynyt etten ole ajan hermolla, mutta kai näistä nykyisistä talousoloista ja hallituksen kehnoista - luetaan: lähes olemattomista - yrityksistä pärjätä niissä, saisi revittyä jännitettä politiikkaa ja virtaan kamppailuun majatalon paikoista.

Jos suurin jännite syntyy jostain "maassa maan tavalla" -itsestäänselvyyksistä, niin hukassa ollaan seuraavien vaalien kanssa. Pelko siitä, että nykyinen hallituspohja jatkaa, muuttuu käsinkosketeltavaksi. Vaikka voi olla, että nykyään ei saisi jännitteitä ja ristiriitoja olla missään, mutta silti pelkään, että jos värinää asioiden ympärillä ei ole, niin hallituspohja ei juuri muutu.

Nyt oppositio, ennenkaikea rakas SDP, ottakaa asioista kiinni ja alkakaa myllyttää hallitusta ja sen politiikkaa.  Kaikkea mikä poliitiikan maastossa liikkuu saa ja pitää ampua.

Ei kommentteja: