maanantaina, maaliskuuta 23, 2009

Kestääkö Loimaa ?

Vaikka näinä talouskriisin aikoina kyse voisi olla myös kunnasta nimeltä Loimaa, niin kyse on kuitenkin siitä työmarkkinahäiriköstä, jonka lempinimi on Loimaan kassa.

Yksityinen työttömyyskassa on viime vuoden paisunut kuin pullataikina. Lafkassa on ollut turbulenssia, mutta toiminta jatkuu vahvasti heikkoon moraalintajuun nojaten. Tästä olkoon esimerkkinä, televisiossa pyörineet kassan mainokset. Eivät ne Loimaalla niin tyhmiä etteivätkö tietäisi, että työttömyyskassan mainostaminen on kiellettyä touhua – ovat vain välittämättä siitä, koska sanktioiden arvioidaan alittavan hyödyt.

Eikä jäsenyyskään ole niin halpaa kuin mielikuvissa. Yksityinen kassa ottaa 67 eur vuosi, tuon summan alle jää aika moni pienipalkkainen, kun ajattelee, että vaikkapa JHL:n kassan jäsenmaksu on 0,28% palkasta. Mutta se onkin toinen juttu.

Nimittäin se kestäminen. Yksityinen työttömyyskassa on perustettu kyllä edellisen laman aikana, mutta jäsenistön laajin lisääntyminen on osunut sen jälkeisiin kasvun vuosiin. Nyt tuleekin aika, jolloin Loimaan kassa joutuu maksamaan rajusti etuisuuksia ulos, mikä saattaa jossain vaiheessa johtaa jäsenmaksun korotuksiin. Ja kovin pitkään jatkuvia jäsenmaksun korotuksia tuo kassa tuskin kestää, sen markkina kun perustuu sen mielikuvan markkinoinnille, että se on halpa vaihtoehto.

Tuskin tämä kassa mihinkään katoaa. Mutta kyllä se hymyilyttämään pistää, kun loinen mahdollisesti saa vähän vauriota itseensä. Vaikka sääli onkin niitä ihmisiä, jotka joutuvat työpaikoillaan ongelmiin ja ovat eksyneet Loimaan kassan jäseniksi.

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En kuulu Loimaan kassaan enkä sanottavammin tunne sen toimintaa tai taloudellista tilannetta. Mutta kielenkäyttösi kummastuttaa. Millä perusteella Loimaan kassa on "loinen"? Minkä tahon loisena se mielestäsi elää?

En tiennytkään, että työttömyyskassojen mainostaminen on kiellettyä. Jos näin on, niin eivätkö ammattiliitot riko tuota määräystä jatkuvasti? Jotakuinkin kaikissa ammattiliittojen kampanja-aineistoissa, mitä olen nähnyt, nimenomaisesti korostetaan sitä, että ammattiliiton kautta kuuluu myös työttömyyskassaan ja saa sen edut. Eikö se muka ole työttömyyskassojen mainostamista?

Petteri Oksa kirjoitti...

Se on työmarkkinajärjestelmän loinen. Poimii rusinat pullasta ja antaa muiden hoitaa hommat.

Se on toki aivan laillista, mutta kyllä se päähän ottaa, että joku kerää rahat siitä työstä, mitä toiset tekevät palkansaajien aseman kohentamiseen.

Kassoille on sallitu informaation jakaminen niiden toiminnasta ja etuisuuksista. Liiton kassat eivät tapaa mainostaa itseään. Mainostamisen ja informaation jakamisen ero on tietysti veteen piirretty viiva, mutta kyllä tv-mainostaminen jäsenyydstä pystytään silti erottelemaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Poimii rusinat pullasta ja antaa muiden hoitaa hommat."

Mitkä "hommat"? Eikö Loimaan kassa hoida juuri ne hommat, mitä työttömyyskassan kuuluukin.

Ja hoitaisi enemmänkin, jos demarit eivät estäisi. Tuota oikeusturvaahan olisivat jossain vaiheessa halunneet jäsenilleen tarjota, mutta lainsäädäntö estää sen.

Minusta olisi selkeintä, että työhön liittyvä turva (työttömyysturva ja oikeusapu) olisivat saatavilla erikseen ja poliittinen vaikuttaminen erikseen. Mutta ay-liike käyttää hyväksi Suomen poliittista järjestelmää, ja kytkee nuo pakolla mahdollisimman tiiviisti liittojen yhteyteen. Oikeusapua ei saa, jos ei samalla rahoita liittojen poliittista toimintaa. Tämä on merkittävä epäkohta.

"päähän ottaa, että joku kerää rahat"

Miltä taholta ne rahat, jotka Loimaan kassa jäsenmaksuina saa, ovat poissa? Toisilta työttömyyskassoilta, olettaisin. Tukevatko nekin sitten ay-liikkeen tavoin demareita, vai millä tavalla ne rahat ovat teiltä pois?

"Liiton kassat eivät tapaa mainostaa itseään."

Siis onko sillä jotakin eroa, mainostavatko kassat itseään vai mainostaako joku muu niitä? Olisiko ongelma poissa päiväjärjestyksestä, jos jokin muu taho hoitaisi Loimaan kassan mainostamisen samaan tapaan kuin ammattiliitot hoitavat useimpien muiden kassojen suhteen?

Mainostamista se ammattiliittojenkin toiminta on, eikä pelkästään itsensä vaan myös kassojen. Kyllä se sen veteen piirretyn viivan sivulla aivan selkeästi on.

Tuolla mainoskiellolla tuskin on mitään muuta tarkoitusta kuin jälleen yrittää pönkittää ay-liikkeen asemaa. Lainsäädäntöä rukataan niin, että se suosii toisia toimijoita toisten kustannuksella. Herää kysymys, että mikähän taho se tässä varsinaisesti loisii ja ketä?

Petteri Oksa kirjoitti...

Voi voi. Kun ammattiliitto nyt vaan on ammattiliitto ja hoitaa ammattiliiton tehtäviä. Kassoilla ei politikoida eikä anneta muita kuin kassojen tehtäviä.

Ja loisimiskysymästä voi tarkastella, vaikka siitä näkökulmasta, kuka tai mikä taho on mokoman ajatuksen kestänyt. Rahojen kerääminen liittyy lähinnä siihen, että liitytään kassaan, joka ei edes yritä tai ainakaan voi olla mitenkään mukana vaikuttamistyössä.

Ja tuohon toiseen aiheeseen. Ammattiliitot olisivat yksiselitteisen tyhmiä, jos ne eivät tekisi yhteiskuntavaikuttamista - niinhän kaikkien etujärjesöjen pitääkin toimia. Olisi huonoa edunvalvontaa, jos lainsäädäntöön ei yritettäisi vaikuttaa.

Ja liitojen oma hallinto muuten valitaan vapailla vaaleilla. Että jotta, jos kannatus on yksipuolista niin a) tietyt puolueet eivät vain saa kannatusta tai ja b) samat puolueet ovat liian laiskoja organisoitumaan liittojen vaaleissa.

Anonyymi kirjoitti...

Totta kai ammattiliitot saavat harrastaa poliittista toimintaa. Työttömyys- ja oikeusturvaa vain ei saisi kytkeä siihen. Sillä, että liitoissa jäsenet valitsevat edustajansa vaaleilla, ei ole tämän asian kanssa yhtään mitään tekemistä.

Haeskelin työttömyyskassojen mainontaa, eikä sitä pitkään tarvinnutkaan etsiä. Kirjoittaa vain Googleen "työttömyyskassat", niin sieltä sitä tulee.

Heti ylimpänä keltaisella pohjalla on edellä hehkuttamasi JHL:n mainos, jossa sanotaan:

"JHL-Ammattina hyvinvointi
www.jhl.fi
Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto ja työttömyyskassa"

Katso myös kuvakaappaus.

Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö tuo ole mainontaa. Se on maksettu mainos Googlen sponsorilinkeissä. Siinä myös aivan yksiselitteisesti mainostetaan työttömyyskassaa ja lisäksi se tulee näkyviin työttömyyskassat-hakusanalla.

Tuossa on turha puhua mistään veteen piirretystä viivasta, mainontaa mikä mainontaa. Jos työttömyyskassojen mainostaminen on laitonta, niin eikö tuo ole juuri sitä?

Mutta niinhän se usein tahtoo mennä. Toisia moititaan siitä samasta, mitä itsekin tehdään.

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä Loimaan kassan loisimisesta ay-liikkeen kupeessa. Syistä ja seurauksista minulla on omat mielipiteeni. Kommentista tuli niin helvetin pitkä, että tuikkasin sen suosiolla omaan blogiini otsikolla: "Kun ääni ei kuulu, Loimaa kasvaa."

Ville Kopra kirjoitti...

Veteen piirretty viivahan se mainostamisjuttu nimenomaan on. Ja jos linja viranomaisilla muuttuu siihen suuntaan että Loimaan kassa saa mainostaa, kannattaisi ammattiliittojen kassoineen kai omalta osaltaan käyttää myös tilaisuus hyväkseen. Eli mainostaa vastaavalla tavalla.

Anonyymi kirjoitti...

Ville Kopralle:

Oksa puhui "veteen piirretystä viivasta" mainonnan ja informaation jakamisen välillä. Jos pysytään siinä asettelussa, niin mitään epäselvyyttä asiassa ei ole. Mainonnastahan tuossa on kyse.

Oma kantasi kuulostaa samalta kuin erään naapurini. Hän sanoo, että kun on nähnyt joskus jonkun pysäköivän kadullamme väärin, niin ei hänelläkään ole mitään velvollistuutta pysäköidä oikein. Ja se on suuri vääryys, jos hän siitä hyvästä saa sakot.

En sinänsä ihmettelisi, vaikka ammattiliittojen moraali olisi samalla tasolla, kuten Kopra tuntuu ajattelevan.

Tosin minulla ainakaan ei ole siitä tietoa, kumpi taho tyttömyyskassojen mainostamisen on aloittanut, ammattiliitot vai loimaalaiset. Kumpi vastaa kummalle?

Oksan ja Suvannon kanta vaikuttaa olevan se, että ammattiliittojen kanssa kilpaileminen on loisimista. Liitoille ja niiden virallisille kassoille ei saisi olla vaihtoehtoja, koska muuten rahat eivät päädykään demareiden vaalityöhön.

Anonyymi kirjoitti...

Yrittäisit niko sen verran ymmärtää, ettei ay-liike ole mikään demarilandia, vaikka työväenliikkeellä ammatillisena ja poliittisena liikkeenä vahvat perinteet ovatkin. Suomessa on rapiat 70 ammattiliittoa ja kolme keskusjärjestöä. On duunaria, toimaria ja akateemista pumppua. Sinäkin saatat kuulua niistä johonkin. Kaikki puolueet ovat edustettuina. Ay-kokkarit pinnistelevät siinä sinunkin puolueessasi, vaikka ihmettelen kyllä että minkä takia, kun noita kommenttejasi lukee.

Nuo viittaukset demareiden vaalitukeen ovat naurettavia. Vaalitukea annetaan kaikille liittojen jäsenille. Kuinkakohan monelle demarille tai vassarille EK tai kauppakamarit tukeaan antavat.

Loimaan kassan suurin ongelma on, että se ei aja jäsentensä etuja. Ei edes siinä tilanteessa, jossa päätettäisiin työttömyysturvaa leikata.

Ay-liikkeen ongelmana on taas ollut, että asia on yritetty vaieta kuoliaaksi, eikä ole aktiivisesti osoitettu liittojen lisäarvoa työttömyysturvan lisäksi.

Ja mitä tulee Nikon kommenttiin siitä, ettei työttömyys- tai oikeusturva kuulu poliittisen vaikuttamisen piiriin, niin ihmettelen mitkä kysymykset ovat vähemmän poliittisia kuin nuo. Juuri nuo kysymykset ovat niitä joihin pitääkin vaikuttaa. Työtenkijöiden työttömyysturvan ja oikeusturvan takaaminen on jäsenten edunvalvonnan ydintä.

Mika från Stockholm

Anonyymi kirjoitti...

Tukholman-Mika:

"Sinäkin saatat kuulua niistä johonkin."

En kuulu niistä mihinkään.

"Nuo viittaukset demareiden vaalitukeen ovat naurettavia."

Oksahan se tuossa valitteli, että rahat menevät joillekin muille, kun porukka kuuluu Loimaan kassaan.

Ja siitä, että ay-liike pääsääntöisesti tekee vasemmiston vaalityötä, ei kenelläkään liene epäilystäkään. Onneksi se ei ole siinä viime aikoina kovin hyvin onnistunut.

"Kuinkakohan monelle demarille tai vassarille EK tai kauppakamarit tukeaan antavat."

Jos tulet joskus lukeneeksi blogistani aihepiiriä käsitteleviä kirjoituksia, niin huomaat, ettei käsitykseni työnantajapuolen järjestöistä ole sen korkeampi kuin ay-liikkeestäkään. Vastakkainasettelujen aika kun on ohi.

"Loimaan kassan suurin ongelma on, että se ei aja jäsentensä etuja."

Eihän mikään muukaan kassa niin tee. Miksi Loimaan kassan pitäisi?

"Ja mitä tulee Nikon kommenttiin siitä, ettei työttömyys- tai oikeusturva kuulu poliittisen vaikuttamisen piiriin"

Totta kai kuuluvat. Mutta ihan samalla tavalla kuin ammattiliitot neuvottelet työehtosopimuksia, jotka rajoittavat meidän muidenkin sopimusvapautta, niin saa kyllä sitten ne edutkin koskea kaikkia. Turha siinä on muita syytellä rusinoiden keräämisestä pullista, kun itse on siinä kaikista pahin.

Perusongelma ay-liikkeen kanssa on se, että sille on keinotekoisesti annettu enemmän valtaa kuin sille kuuluu. Olen sen verran periaatteellinen parlamentarismin kannattaja, että tuollaiset ulkoparlamentaariset valtakeskittymät ovat mielestäni hyvin epädemokraattisia ja epäilyttäviä.

Ja sitten vielä jotkut koprat täällä avoimesti esittävät, ettei ay-liikkeen tarvitsisi edes noudattaa lakeja, vaan ne olisivat niidenkin yläpuolella. Sitä tässä olisi syytä jokaisen lainkuuliaisen kansalaisen kauhistella.

Petteri Oksa kirjoitti...

Juuri tähän "demarilandia" ja "ay-liike tekee vasemmiston vaalityötä" kommentointiin perustui tuo mainintani liittojen vapaista vaaleista ja niissä saatavasta kannatuksesta. Kommentti ei siis todellakaan ollut tarpeeton.

Mutta tämä perusasetelma: Ollaan tilanteessa, jossa emme suostu ymmärtämään toistemme lähtökohtia. Hedelmällisen keskustelun mahdollisuudet ovat vähissä?

Minusta suorassa jäsenyyden mainostamisessa ja näyttäytymisessä yhdessä kumppanin kanssa on eroa. Ei paljon, mutta on kumminkin. Jos tätä aste-eroa ei edes halua yrittää nähdä, niin erimielisyys on ja pysyy.

Edelleen minusta on kiinnostavinta nähdä mitä Loimaan kassalle tapahtuu, kun se 1. kerran joutuu isosti maksajan rooliin.

Ja liittojen kassat vs. Loimaa keskusteluun liittyy toki se, että ne liiton joiden kassaan on mahdollista liittyä kuulumatta liittoon (esim JHL) eivät tätä halua mainostaa. Se olisi vastuutonta. Vähän sama asia kuin se, että kauppaa vakuutusta, mutta vakuutuksenantaja ei ole kykeneväinen huolehtimaan vakuutuksen tasosta. Tai ei edes vähän sama, vaan koko lailla just se sama asia.