torstaina, helmikuuta 19, 2009

Talouskasvun torjumisesta vihreään talouskasvuun

Joko minä kuvittelen, poliittinen nenäni on tukossa tai sitten ilmassa on kevään sijasta muutosta. Muutos toki taitaa olla yhtä vuodenaikaa pidempi prosessi.

En tiedä kuinka moni muu lisäkseni muistaa vihreiden poliittisen argumentoinnin vielä joitakin hetkiä sitten. ’Vihreä’ tarkoittaa tässä yhteydessä nyt tietyllä tavalla itsensä asemoivaa henkilöä, ei millään tavalla sen yhden puolueen porukkaa. Vaikka siinä porukassa toki moni asemoi itsensä juuri sillä tavalla.

Mutta se asia. Sehän oli se, että ”talouskasvu vaarantaa ympäristön” ja että ”kasvun ideologia on tuhon tie”. Ja tästä eteenpäin seuraavat variantit. Perusajatuksena se, että talouskasvun tilalle on saatava jotain muuta. Välittämättä seurauksista.

Se muutos siis. Sehän on se, että argumentit – ja ehkä tavoitteetkin – ovat vaihtumassa. Enää ei puhuta talouskasvun torjumisesta vaan tavoitellaan vihreää talouskasvua. Eihän siinä voi muuta sanoa, kuin että tervetuloa talkoisiin. Siis oikeisiin talkoisiin, jossa kaikki vapaasta tahdostaan osallistuvat. Ei siis kokoomussellaisiin, joissa käydään puku päällä leikkimässä työntekoa.

Moni näitä vihreitä lukuun ottamatta, kun on puhunut ”aineettoman kasvun” tai ”luovan kasvun” ,or whatever rhetorics you would prefer,  mahdollisuudesta ja tärkeydestä jo pitkään. Jos vihreä talouskasvu on aito tavoite, niin politiikka on todella siellä suunnalla muuttunut. Ja tämä muutos on yksinomaan hyvä asia.

Ei kommentteja: