maanantaina, helmikuuta 23, 2009

Kokoomuksen kaksi tietä

Kokoomus nousi nykyiseen poliittiseen nousukiitoonsa strategialla, joka edellytti siltä vastustajan argumenttien varastamista ja asettumista (julki)poliittisesti mahdollisimman lähellä pahinta vastustajaa. Strategia edellyttää tämän toiminnan jatkamista. Eikä tässä mitään, kysymyshän on jo poliittisen vallantavoittelun klassikosta.

Nyt olisi mielenkiintoista tietää, mitä puolueen strategit yhdessä viestintäkonsulttiensa kanssa ovat keksineet väistämättömän varalle. Historian tuntemien esimerkkien valossa, samoin kuin käynnissä olevaa kehitystä tarkastelemalla, näyttää siltä, että kokoomuksella on nyt kaksi tietä.

Ensimmäinen on se, että ero todellisuuden – harjoitetun politiikan – ja käytetyn retoriikan välillä kasvaa liian suureksi. Yksinkertaisesti äänestäjät havaitsevat bluffin ja vetävät siitä omat johtopäätöksensä. Toinen vaihtoehto on se, että puolue todella muuttuu sen kohteen, jolta varasti retoriikkansa kaltaiseksi. Molemmat tapaukset johtavat luonnollisesti puolueen kannatukseen (jyrkkään) alamäkeen. Kusetuksesta ei pidetä, eikä toista demaripuoluetta tarvita.

Nuo kaksi tietä ovat väistämätön kehitys. Mutta ei tietenkään ole sanottua, että voitaisiin luoda jokin kolmas ura, jota pitkin edetä. Siksi olisikin niin mukavaa tietää, mitä tähän ongelmaan on keksitty. Tiedossa se pitää heidän puoluetoimistollaan olla.

2 kommenttia:

Ville Kopra kirjoitti...

Ongelma voi olla siinä, että toinen demaripuolue nimenomaan asiallisesti tarvitaan, kun ihmiset eivät enää halua nimellisesti äänestää SDP:tä ja sosialidemokraatteja. Siitähän gallupit kertovat: demareiden arvot ja asiat ovat ok, mutta ihmiset ja brändi kusee. Noin karkeasti.

Vielä tätäkin vakavampi ongelma on se, että kokoomus kuitenkin särppii demareilta vain joitakin "vastuulliseen markkinatalouteen" liittyviä pintaosasia. Suuret sisällöt, jotka ovat elimillisen tärkeitä pohjoismaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle mutta joista suurin osa äänestäjistä ei aktiivisesti ole erityisen kiinnostunut, kokoomus on sekä valmis että erityisen halukas vaihtamaan toisiksi.

Valitettavasti en usko, että kokoomuksen tehtävä tässä on mitenkään mahdoton. Lasku ei ole lainkaan väistämätön.

SDP:n ei auta siltikään ripotella tuhkaa päälleen, syytellä toisia puolueen sisällä tai yrittää keksiä jotain kamalan uutta ja hienoa. Pitää vain kertoa ja toistaa avoimesti ja yksinkertaisesti sitä, minkälaisen yhteiskunnan haluamme nimenomaan suhteessa kokoomuksen käpälöimiin syvärakenteisiin.

Petteri Oksa kirjoitti...

Kaksi todellista demaripuoluetta ei (pitkään) voi elää rinnakkain. Toisen kuihtuminen tai aatteen muuttuminen tahi fuusio ovat ainoat realistiset vaihtoehdot.

Tosin kokoomuksen sisäiset ristiriidat repisivät tässä "tulla kuvansa kaltaiseksi" sen rikki. Niitä riitoja on pakko olla jo nyt aika paljon.

Uskon vakaasti, että todellisuuden ja argumenttien välinen ristiriita kasvaa jossain vaiheessa liian suureksi. Se ei ollenkaan välttämättä tapahdu pian. Ilman SDP:n omia toimia, kokoomus pitää valtaa hyvinkin seuraavat parit vaalit.