torstaina, huhtikuuta 24, 2008

Minkälainen puoluesihteeri?

Tuossa SAK:n 101 vuotis lastenjuhlissa tuli käytyä käytäväkeskustelu. Tai siis tottakai useampikin, mutta yksi josta tuli kimmoke merkintään.

Puheenjohtajakiertueen varjoon tuntuu pahasti jäävän se, että saamme valita myös uuden puoluesihteerin Hämeenlinnassa. Henkilöt ovat aina oma mielenkiintoinen lukunsa, mutta myös ne ominaisuudet ja se linja, jota etsitään.

Olen itse taipuvainen pitämään puoluesihteerivalintaa tällä kertaa puheenjohtajuutta tärkeämpänä. Jos järjestöllistä työtä ja koneistoa ei saada kuntoon, ei poliittisella johtajalla ole niinkään suurta merkitystä. Minusta politiikka nousee arvoista ja niiden eteen tehtävästä työstä, gallupdemokratialla, mielikuvapolitiikalla ja vaaliliikkeenä toimimisella sitä ei saavuteta. Sosialidemokratia tarvitsee toimivan järjestön edustaakseen itseään.

Puoluesihteeriksi tarvitaan siis ihminen joka a) on kiinnostunut järjestöllisestä kehittämisestä ennen poliittista omaa uraansa tai poliittista johtajuutta, b) omaa jonkinlaisen kokemuksen järjestötyöstä, c) on muodostanut itselleen vahvan vision siitä, mihin suuntaan järjestöllisen kehityksen pitää mennä ja miten. Tämä ei tarkoita, että puoluesihteeri olisi toimitusjohtaja, joka vain hallinnoi - hallintopäällikkö ei nyt etsitä.

Järjestöllinen johtaja on aina myös poliittisessa vastuussa, puoluesihteerin pitää esimerkiksi pystyä vahtimaan sitä, että järjestödemokratian muokkaamat kannat (esimerkiksi puoluekokouksesta) tulevat kuulluiksi varsinainen politiikan muotoilussa.

3 kommenttia:

Ville Kopra kirjoitti...

.... niin...?

eikö tämä nyt jäänyt sitä loppuhuipennusta vaille? ;)

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Samaa mieltä siitä, että aivan liian vähän puhutaan tästä valinnasta. Vaikka itse pidänkin pj-valintaa tärkeimpänä, niin ps-valintakin on tärkeämpi kuin aikoihin.

Ihminen, joka ei ole kansanedustaja, eikä sellaiseksi pyri, pystyy antamaan aikaa järjestöpuolen uudelleen miettimiseen ja kentän kiertämiseen. SDP tarvitsee oman Korhosen;)

Petteri Oksa kirjoitti...

Ei mitä loppuhuipennusta? Nimeä?

Pöh, enhän minä siitä päätä. Voin rauhassa repiä päätäni siitä, minkälainen valittavan pitää olla.