tiistaina, maaliskuuta 29, 2005

Makkaratalo

Makkaratalosta päätettiin jo kaupunkisuunnittelulautakunnassa, mutta se on silti tarinoimisen arvoinen.

Ne kuuluisat makkarathan suojeltiin nyt kaavalla. Julkisuudessa on monesti virheellisesti vedottu siihen, että talo olisi arkkitehtikuuluisuus Viljo Revellin suunnittelema. Mies itse oli jo kuollut siinä vaiheessa, kun talo varsinaisesti piirreettiin. Alkuperäisen luonnoksen hän toki teki, mutta varsinaisen suunnittelun sitten hänen toimistonsa.

Revellin piirrustuksissa oli makkaraulokkeet mukana - tosin neliskanttisina ulokkeina. Joku sitten keksi, että pyöretä sellaiset olisivat hirvittävän hienot. No, sellaisia ei oltu rakennettu eikä osattu tai haluttu tehdä suoraan. Homma hoidettiin sitten niin, että tilattiin kaivonkansia joiden kehikon ympärille sitten makkara tehtiin.

Makkaroilla ei itseasiassa koskaan ollut rakennuslupaa. Vasta vuosia talon valmistumisen jälkeen oikeus myöntyi niiden olemassaoloon. Eli kun makkarat nyt suojeltiin niin niistä tavallaan tuli luvattoman rakentamisen muistomerkki. Pitäisköhän talon kylkeen saada tästä pronssinen muistolaatta?

Sellainen asia tähän vielä liittyy, että makkarat on aikanaan sen verran huonosti tehty, että kun ne nyt suojellaan pitää ne ensin purkaa ja rakentaa sitten kokonaan uudestaan. Muuten ne saattaisivat ruveta ropisemaan niskaan sieltä. Siinä olisi sitten varsin heviä makkarasadetta ihmeteltäväksi.

Makkarat jäävät, mutta onneksi sentään ajorampeista päästiin eroon. Vaikka pysäköintitilat siellä kerroksessa hävitetään niin lautakunnassa vihreät kuitenkin esittivät ramppien suojelua. Ne olisivat varmaan olleet hienot hyödyttöminä paikalleen jätettyinä. Kyllä kaupungissa pitää saada muuttaakin asioita.

Ei kommentteja: