perjantaina, maaliskuuta 25, 2005

Kirgisia

Eläköön demokratia! Jälleen yksi entisen Neuvostoliiton satelliitti sanoo bye-bye diktatoriselle johdolleen. Vallankumousten sarja näyttää etenevän Venäjän etelärajalla.

On mielenkiintoinen ilmiö, miksi näissä kaikissa maissa, nyt siis viimeisenä Kirgisiassa, on samoihin aikoihin alettu liikehtiä ja nopeasti päädytty lopputulokseen. Helpoin arvaus on kai se, että kun ensimmäiset onnistuivat, seuraavat muut perässä. Ja valta noissa maissa oli loppujen lopuksi hyvin heikko, kuten kaatumisnopeuksista voi päätellä.

Kirgisia on hämmästyttävä esimerkki vallankumouksen (siitähän siinä on kyse, vaikka huonokin valta vaihdettaisiin) nopeudesta. Ensin ei oikein mitään kehitystä ja sitten muutaman päivän aikana osa kaupunkeja haltuun, pääkaupungin ajauduttua opposition haltuun oli kysee enää tunneista. Homma oli paketissa siinä vaiheessa, kun turvallisuusjoukot (viisaasti) kieltäytyivät ampumasta.

Kirgisialla on kuitenkin vielä pitkä tie kuljettavanaan kohti demokratiaa, toimivasta ja kansalaisista huolehtivasta yhteiskunnasta puhumattakaan. Toivottavasti oppositiosta nousevat poliitikot voivat välttää korruptoitumisen riskit, saada pidettyä kansan tuen tarpeeksi pitkään ja muistavat kunnioittaa demokraattista päätöksentekoa, vaikka joutuisivat häviölle joissakin asioissa. Toivotaan, muttei ehkä ihan vielä uskota.

Ei kommentteja: