sunnuntaina, syyskuuta 13, 2015

Ensimmäinen uhri on totuus

Kaikkien sotien ensimmäisiä uhreja on totuus. Näin näyttää olevan tässä tulonjakokamppailussakin, jonka Suomen hallitus on käynnistänyt. Kovin monet ihmiset ovat koukkuineen päivineen nielaisseet viljellyn propagandan esimerkiksi Suomen huonosta kustannuskilpailukyvystä.

On tuulesta temmattua väittää, että hallituksen esitykset on pakko tehdä, koska Suomen kustannuskilpailukyky on heikko. Kuten oheisesta kuviosta näkyy selvästi, Suomalaisen työn kustannukset ovat eurooppalaista keskitasoa. Suomen kustannuskilpailukyky ei ole huono.


Yhtä totta on kuitenkin se, että viime vuosina Suomen kustannuskilpailukyvyn ero keskeisiin kilpailijamaihin on pienentynyt. Ero on pienentynyt nimenomaan vuoden 2008 ajoista, jolloin kilpailukyky oli huipussaan. Mutta ero on pienentynyt.


Eli kun puhutaan huonosta kustannuskilpailukyvystä, panikoidaan viime aikojen kehityksestä, joka on jo lähtenyt kääntymään maltillisten palkkaratkaisujen johdosta toiseen suuntaan.  Eli kyse on tuotteiden laadusta ja tuotteiden kysynnästä – ei pohjamudissa olevasta kustannuskilpailukyvystä.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tilannetta ei kannata tarkastella vanhan datan perusteelaa saatika nykytilanteeseen. Täytyy pystyä katsomaan pitemmälle tulevaisuuteen. Uusin data kyllä osoittaa jotain muuta mitä olet esittänyt ja ei Suomen tilanne nyt kovin ruusuiselta näytä eli jotain on tehtävä! http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/b/b5/Nominal_hourly_labour_costs%2C_by_country%2C_%25_change_compared_with_the_same_quarter_of_the_previous_year_and_working_day_adjusted_-_Q1_2015.png

Petteri Oksa kirjoitti...

Nyt en ymmärrä mitä yrität tuolla todistaa? Tai jos yrität todistaa, että Suomen tilanne heikkenee, niin olet väärässä.

Ensinnäkin, tuo linkkaamasi kaavio näyttää työvoimakustannusten nousua reaalitilanteen sijaan.

Toisekseen, tuossahan Suomen kustannukset nimenomaan nousevat vähemmän kuin keskeisissä kilpailijamaissa= Suomen kustannuskilpailukyky paranee