tiistaina, kesäkuuta 14, 2011

Kataisen giljotiini

Nyt tässä jännitetään, että leikataanko Katainen vai leikkaako Katainen. Kyse voisi olla valtion menojenkin leikkauksesta, mutta niitä mitä ilmeisemmin ollaan silpomassa jo yhteistuumin. Sekin kyllä hirvittää, mutta ei mennä siihen nyt.

Kun kerran ollaan rakentamassa käytännössä ainoaa mahdollsita hallituskokoonpanoa, niin tällä toisella kierroksella jännitetään, että kenen lauluja lopussa lauletaan. Tihkuneet tiedot kertovat, että kokoomus on joutunut polvilleen arvonlisäveroasiassa. Siitä on maksettu joku hinta: ehkä asuntolainojen verovähennyksen poisto, ehkä valtion romuttamis eli nk. tuottavuusohjelman jatkaminen.

Eli karkeasti on kyse siitä, haluavatko muut enemmän tai vähemmän hallitukseen kuin kokoomus. Toisaalta kukaan - paitsi ehkä persut - eivät halua uusia vaaleja, joten kaikkien intresseissä on yhteinen hallitus. Leikkaako Kataisen giljotiini muiden poliittiset tavoitteet sipaleiksi vai kastroiko Katainen sillä itsensä ja puolueensa.

Itse veikkaan, siis puhtaasti veikkaan, että kokoomus on valinnut taktiikan, jossa se antaa periksi kaikilla rintamilla. Vastapainoksi se aikoo tehdä käytännön elämästä muille helvettiä ja hallita sitä (likaisten)käytäväpelien kautta, jossa sen avustajat ovat mestareita.

Ei kommentteja: