maanantaina, helmikuuta 18, 2008

"Erikoinen hyökkäys länsimaista demokratiaa vastaan"

Ei ole kysymys Venäjän ja Serbian suhtautumisesta Kosovo nimisen pläntin itsenäistymiseen. Eikä rumien otteiden käyttäminen SDP nimisen puolueen puheenjohtajapelissä.

Kyse on kaupunginjohtajan selkäydinreaktiosta oman valtansa menettämisen uhatessa, kun muutama ministeri iski puskista ja esitti kansanäänestystä pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämisestä.

Ei ole kysymys erikoisesta hyökkäyksestä. Kansanäänestyksen saisi järjestää, ei siinä mitään. Ja uskon siitä tulevan järjellisen tuloksenkin eli kannatuksen yhdistämiselle. Tosin yhdistämisen voisi vallan hyvin ilman mitään kansanäänestyksiäkin tehdä. Tuo juttu kuvaa tätä nykyistä "yhteistyötä" kovin hyvin.

Tyylipisteet tosin jäävät ministereiltäkin kovin alas. Olisiko asialle omien puoluetoverien kautta kaupunkien valtuustoissa kannattanut tehdä jotain, eikä kirjoitella lehtiin. Tai pukata vaikka lakialoitteen kautta yhdistymisen liikkeelle, tai jotain muuta. Ei tälläinen ammuskelu mitään auta. Varsinkaan kun tästä asiasta nyt keskustellaan muutenkin, ei sitä erikseen olisi tarvinnut framille nostaa.

6 kommenttia:

Ville Kopra kirjoitti...

Jussi Pajunenhan ei tuota edes tyrmännyt, jopa puolsi.

Minusta tuo oli ministereiltä hyvä veto. Totta kai he voisivat vaikuttaa - ja varmasti vaikuttavatkin - asioihin omien puolueidensa kuntapäättäjien kautta, mutta ei tämäkään keino käyttää ministerille kuuluvaa valtaa huono ole. Sitä paitsi tuossa kirjoituksessahan ei suoraan esitetty yhdistymistä, vaan nimenomaan yhdistymisen selvittämistä ja kansanäänestyksen järjestämistä.

On jonkinlainen rimanalitus pyrkiä kieltämään tämänkaltainen selvittelykin, kuten Espoon Marketta Kokkonen haluaisi tehdä:

"Pääkaupunkiseudun kaikissa yhteisissä yhteistyöelimissä on yksimielisesti sovittu siitä, että selvitystä pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteen liittämisestä ei selvitetä. Kysymys on siltä osin ratkaistu."

"Jotta kansanäänestystä voitaisiin ajatella, sehän vaatii huolellista selvittelyä ja perusteellista analyysiä siitä, mistä on kysymys ja mitkä sen vaikutukset olisivat. Ja koska tällaista selvitystä ei ole tarkoitus selvittää, kuten yhteisesti on päätetty, asia ei tässä vaiheessa ole ajankohtainen."

Petri Mustakallio kirjoitti...

Hassua; aika lailla tuon otsikon mukaisin sanoin kritisoi Vantaan kaupunginjohtaja Juhani Paajanen noiden kolmen ministerin kannaria tämän päivän hesarissa.

Petteri Oksa kirjoitti...

ööö...niin. Sieltähän tuo sitaatti on peräisin.

Petri Mustakallio kirjoitti...

Öö, no niinpäs olikin. Minä luulin sinä pidit Paajasen ja Kokkosen kommentteja "erikoisena hyökkäyksenä länsimaista demokratiaa vastaan".

*noloilee*

Jaana Leppäkorpi kirjoitti...

Pistin tuosta kommentin omaan blogiinikin Sistosen sitaatin inoittamana. Kansanedustajilla taitaa olla hätä kädessä: kunnilla on nyt ihan oikeasti yhteinen tahto ja suunta, mutta mitä tekee valtio? Pitääkö se lupauksensa ja onko se rakentamassa koko maan tulevaisuutta? Vai onko sittenkin helpompaa ja kivempaa leikkiä laatikkoleikkejä?

Anonyymi kirjoitti...

Petteri, anteeksipyyntöni on oman blogini kommenteissa.